edition 4:
"MÖRKRETS GRÄNSER"

Arvika Ljus! i år kommer att utforska “mellan zonerna”, både i staden och inuti oss själva. Vi bjuder in konstnärerna att väva in och ut ur skugga och ljus igenom att konstnärligt artikulera övergångarna mellan olika världar. I en allt mer polariserande värld blir behovet av gråzoner ännu viktigare: Att inte kapitulera till det svarta eller vita utan istället ge utrymme för alla nyanser däremellan. Till “Mörkrets Gränser” välkomnar vi 11 konstnärer från Sverige, Finland, Tyskland och Nederländerna.

Under festivalen arrangeras guidningar för besökarna. Information om verken finns tillgänglig via QR koden bredvid verken och flyers som ligger i affärer i stan och hos Turistbyrån.

"Pergola"

LED ljus installation av Simon Hagegård & Ivan Wahren – Sverige

Plats: Pergola Stadsparken

Simon Hagegård och Ivan Wahren är en ljusdesigner/ljuskonstduo från Stockholm och Arvika, som arbetar tvärvetenskapligt som arkitektur-, scenljus- och ljuskonstdesigners. I verket “Pergola” färdas långsamma dynamiska övergångar i vita och blågröna färger genom Arvika Parkens historiska pergola och skapar en ständigt föränderlig strandpromenad som leker med perception och vinklar, framhäver det befintliga utrymmet och presenterar det i nya former.”

www.instagram.com/ivan_wahren

 

”Dagdröm"

Video installation av Jonas Gazell- Sverige

Plats: Handverksgatan 3

Jonas Gazell är en multimediakonstnär bosatt i Värmland. I verket “Dagdröm” skildras tidens gång som ett TV-program där solens upp- och nedgång inte tar mer än två minuter och visar bara ett kort ögonblick av ljus däremellan.
I det andra verket “Blanksliten” ser vi en utskuren figur som kröker sig av havets bränningar som sköljer över honom. Mellan havets element slipas figuren ständigt ner och blir en del av en större helhet.

www.jonasgazell.com

 

"Blanksliten"

Video installation av Jonas Gazell- Sverige

Plats: Kyrkogatan 28

 

"Forgotten Walls"

Ljus installation av Maaria Wirkkala – Finland

3 platser: – Östra Esplanaden 3
                     – Östra Torggatan 2
                     – Solbergsgränd 8

Med ljusverket “Forgotten Walls” gör Maaria Wirkkala det obetydliga anmärkningsvärt genom att peka ut bortglömda ytor i stadsrummet när mörkret faller. Med mjukt blandat färgat ljus formar hon områden som normalt inte är öppna för blicken, vare sig på grund av deras läge eller på grund av att de inte uttrycker sig. Maaria Wirkkalas arbete vill belysa skuggor och genom att göra det etablerar hon nya relationer mellan människor, platser och saker. Att se – att uppmärksamma något som man vanligtvis bara går förbi utan att märka det.

www.maariawirkkala.com

"Solid Void"

Ljusinstallation av Vendel & de Wolf – Nederländerna

Plats: Storgatan 32

Det holländska kollektivet Vendel & de Wolf skapar uppslukande ljusinstallationer för att visuellt artikulera den inneboende skönheten i den befintliga miljön. De syftar till plug and play-installationer med relativt enkla och energieffektiva material, som genomförs med maximal effekt. De är ofta inspirerade av naturens fenomen. För “Solid Void” var det insikten att på jorden, på ett område som är lika stort som en fingernagel, passerar 65 miljarder neutriner genom vår kropp varje sekund. Denna idé fick konstnärsduon att designa en installation där blått ljus vävs in och ut ur utrymmen

www.vendelendewolf.nl

 

"Doors to the Afterlife"

Ljusinstallation av Cecilia Ömalm – Sverige

3 platser: – Köpmangatan 2
                      – Storgatan 35a
                      – Kyrkogatan 39

Cecilia Ömalm arbetar med cyan-blå elektrisk ljustråd för att rita fiktiva portaler som hänvisar tillbaka till forntida egyptisk kultur. Två världar möts på tröskeln till dessa dörrar som smälter samman från tvådimensionella ritningar till loftet om tredimensionella utrymmen bakom dem. Tid och tidlöshet blir föreställda genom de äldsta manifestationerna av kultur där byggnader och platser av tillbedjan resa genom historien tillbaka in i vår egen tid.
https://omalm.com/

Help is on the Way

Ljusskulptur av Lin de Mol – Nederländerna

– Järnsvägsgatan 36


Lin de Mol är en multimediakonstnär som arbetar med skulptur, installation och fotografi. Hon är född och utbildad i Amsterdam och bor sedan 2014 i Värmland. Med sina skulpturala ljusinstallationer skapar hon höga kontraster mellan mörker och ljus i stadsmiljön. På gränsen mellan natur och kultur framkallar hennes ljusa vita föremål en känslomässig upplevelse som refererar till den moderna människans sårbarhet.

Parasite Geometry

Alabaster ljusskulptur av Lin de Mol – Nederländerna

– Kyrkogatan 33

"Jag behöver dig för evigt och alltid"

Installation av Katrin Westman – Sverige

Plats: Kyrkogatan 42

Katrin Westman är en bildkonstnär baserad i Värmland som utforskar mötet mellan måleri och skulptur. “Jag behöver dig för evigt och alltid” är en uppsplittrade måleri som svävar i en konstruktion vars trådar håller allt samman. Samspelet mellan svävande måleriet och deras skuggor vill vara en kärleksförklaring till fluiditet av skapandet och den befrielsen av en målning.

katrinwestman.se

 

"Seascapes"

Fönsterinstallation av Tomasz Sekular – Finland

Plats: Storgatan 21B

Tomasz Sekular är en Helsingforsbaserad bildkonstnär som arbetar med installationskonst, fotografi och film. I hans installationer möter filmiskt berättande och en suddighet av rum, tid och perception varandra i främmanda konstellationer.
I verket “Seascapes”, baserat på målningarna av William Turner, bjuder han in betraktaren att delta genom att vädja till sinnena samtidigt som han experimenterar med ett atmosfäriskt rum i den offentliga rummet.
https://luxhelsinki.fi/sv/event/lux-in-2/

"Juhla”

Skugginstallation av Simo Ripatti – Finland

Plats: Fabriksgatan 30

Simo Ripatti är en finländsk bildkonstnär vars verk strävar efter att subtilt och anspråkslöst inringa ämnen som är svåra att sätta ord på. I “Juhla”, finska för “Tillfälle”, projiceras skuggan av en flagga på en blind vägg med en riktig flaggstång placerad framför sig. Det är en oväntad och märklig situation som får det rationella sinnet att stanna. En säker situation har plötsligt blivit annorlunda, samtidigt som verket ifrågasätter mening, minne och förnimmelse.

http://simoripatti.com