"Infinity"

LED light installation av Meri Ekola – Finland

Plats: Stadspark i Kattviken
Partner: Arvika Kommun

 “Vi människor är instängda i en oändlig slinga av kontinuerligt behov av tillväxt. Vi strävar efter att expandera på alla sätt utan medvetenhet om förstörelsen vi skapar. I verket “Infinity”, när vattnet är stilla, upprepas formerna på vattenytan som en perfekt spegelbild, men så snart en liten vind blåser och vågor skapas förvrängs bilden. Liksom den här bilden är vår existens bara ett resultat av lämpliga omständigheter. Något som är så ömtåligt är omöjligt att bevara för evigt. En ömtålig harmoni som vi hela tiden försöker nå men förblir en utopi.”

Meri Ekola använder ljuset som sitt främsta uttrycksmedium. Hon arbetar med installationer såväl som inom det breda området av scenkonst. Hon har en M.A degree i ljusdesign från Teaterhögskolan vid Konstuniversitetet i Helsingfors. För närvarande bor hon i Bryssel.

 

"Cocoon"

Videoprojektion av Marjan Laaper – Nederländerna

Location: Hantverksgatan 1-3
Partner: Röda Korset

Mellan de skarpa stiften på en taggtråd har en larv gjort sin kokong. I filmen ser man hela processen med fjärilen som kommer ut och utvecklar sina vingar. Fjärilens skörhet står i kontrast med den vassa tråden, men fjärilen som tar sig ur sin kokong hänvisar också till frihet och möjligheten till förändring. 

Marjan Laaper, (1971) är utbildad på Willem De Kooning Akademy of Fine Arts i Rotterdam. Hon utbildades vidare vid Maryland College of Art, Baltimore, USA och Rijksakademie Amsterdam, NL. Hon är specialiserad på storskaliga video-projektioner, installationer och offentliga konstuppdrag. I hennes verk finns en spänning mellan motsägelsefulla ämnen och symboler, som skönhet och fara, det immateriella och det övergående, förtroende och oro.

 

"A Sense of Wonder" (2021)

Video av Marjan Laaper -Nederländerna

Plats: Kyrkogatan 21

I filmen “A Sense of Wonder” tittar en kinesisk porslinsstaty av en kvinnlig figur från 1700 -talet på en snigel på hennes hand. Det finns en stark kontrast mellan det levande djuret och den statiska skulpturen. Temat förundran kan erkännas i både skulpturen som den utforskande snigeln. De verkar bilda sitt eget lilla universum som måste utforskas och upptäckas. Samtidigt förhärligar de det förflutna och förbindelsen som människan och naturen kan ha. 

Marjan Laaper, (1971) är utbildad på Willem De Kooning Akademy of Fine Arts i Rotterdam. Hon utbildades vidare vid Maryland College of Art, Baltimore, USA och Rijksakademie Amsterdam, NL. Hon är specialiserad på storskaliga videoprojektioner, installationer och offentliga konstuppdrag.

 

"Lost and Found"

LED light installation av Lin de Mol – Nederländerna

Plats: Kyrkviken – Arvika Hamn
Partner: Arvika Kommun

Två resväskor står på en ensam brygga med utsikt över vattnet. Upplysta inifrån, ser de ut som om de har använts av någon, eftersom deras innehåll utbuktar deras form. En resväska håller ett liv, de saker vi samlar, är de saker vi minns. Vi försöker hålla fast dessa saker, särskilt när vi förlorar vårt hem och när det är osäkert var vår framtid ligger. Vår tid nu, de förändras. Stående på denna tidpunkt kan vi se vart vi ska och det är inte en så vacker bild. Vi kommer inte att vara lika fria att gå någonstans som tidigare, och vi måste gå på en djupare, mer andlig resa för att hitta ett ljus inom oss själva.

Lin de Mol, f. 1966, föddes utbildad på Rietveld Academy och Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam. Hon bodde i New York, Los Angeles, Dublin och Antverp och har ställt ut internationellt sedan 1996. Sedan 2014 bor hon i Värmland.

 

"Liquid Moon"

Videoprojektion av Lovisa Ringborg – Sverige

Plats: Köpmangatan 2
Partner: Westra Wermlands Sparbank

Videon rör sig sakta i ett organiskt flöde och formar långsamt figurer som är upp till betraktaren att urtolka. Man kan se verket som ett rörligt Rorschach test om man vill. Ljud och bild skapar tillsammans en känsla av vatten och rymd. Den återkommande pulsen i ljudspåret kan föra tankarna till ett hjärtslag eller en pulserande manet. 

Lovisa Ringborg, (1979) är en svensk fotograf som är bosatt i Stockholm. Ringborg är utbildad på Högskolan för Fotografi i Göteborg och är verksam både i Sverige och utomlands. Hennes verk består av fotografier, videoinstallationer och skulpturer. Klaustrofobiska stämningen är utmärkande för Lovisa Ringborgs bildvärld som byggs upp i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

 

”Efterklang”

Multi-media video installation av Josefine Åhs Lagerberg & Ulf Lagerberg-Sverige

Plats: Magasinsgatan 8
Partner: Tickster

 ”Ekon från en utforskande process. 

Hör du vad jag hör? Ser du vad jag ser? 

Fragment från en inre vandring i livet, där känslor och tankar tar sig form i subtila lager mellan steg och paus.”

Josefin Åhs Lagerberg (konstnär, f. 1992 Göteborg) arbetar med teman om samhörighet och identitet. 

Ulf Lagerberg (musiker, f.1952 Göteborg) arbetar utifrån klanger och stämningar. 

I multimediainstallationen ”Efterklang” har de samarbetat för att beröra olika sinnen som kan vandra vidare i betraktaren.