OPEN CALL>>>>>>

Arvika Ljus! 2022

Open call till konstnärer att använda mörkret som material.

Plats: Arvika, Värmland, Sweden
Tid: 30-10-2022 – 05-12-2022

Koncept

“I Scandinavien förändrar världen radikalt från mitten på oktober. Ljuset minskar med två tredjedelar och hela livsatmosfären förändras. Mörkret blir en plats att gömma sig i, och ljuset blir något väldigt värdefullt. Arvika Ljus! vill lägga till ett modernt kulturellt evenemang som hjälper oss genom den mörka tiden. Vi bjuder in 6 internationella och nationella konstnärer att använda detta mörker som material. Härmed vill vi presentera ett annorlunda sätt att se på mörkret: Som ljusets födelseplats, snarare än dess motsats eller till och med fiende. Att bli vän med mörkret, i stället för att frukta det! Tillsammans med den lokala samhället, fastighetsägare och lokala företag, väljer vi centrala och mycket synliga platser och inge en liten stad med stor konst.”

Form

Konstverk ska visas I den offentliga rummet av Arvika. Platser kan vara en tom vägg eller ett annan oväntat plats, som en tom skyltfönster eller en mörkt hörn i staden. Det är möjligt att ansöka med en befintlig verk. I så fall skulle den kunna anpassas till platsen. Ett av projektens mål är att sänka tröskeln till samtida konst för lokalsamhället. Vi vill ta konsten utanför det egna rummets trygga zon, så att konsten blir inte för några få, utan för alla. Att organisationen och konstnärerna arbetar tillsammans med lokalsamhället för att förverkliga verken är därför ett viktig del av konceptet.

 

Krav

Verk kan vara i vilket medium som helst, inklusive konsert eller performance, men verkligt ljus bör vara involverat: Ljusets roll är väsentlig till ditt arbete och verket är tydligt synlig för publiken. Om verk är skulpturala bör de kunna motstå (skandinaviska) utomhusförhållanden. Vi ta hand om konstverkets grund underhåll men själva konstverket ska kunna slås på och av automatiskt. Ta gärna en titt på tidigare års verk på: www.arvikaljus.se

Ersättning:
Arvode: 7500 SEK incl moms
Produktion kostnader beroende på projektet
Resa/transport
Boende (under uppbygget och invigning)

Att Söka

Skicka gärna 1-3 bilder av verk och en kort beskrivning av din konstnärliga praktik till: info@arvikaljus.se

Sista ansökningsdag:
12 April 2022
Vi kommer att meddela de utvalda konstnärer inan 12 Mai 2022

Installationsperiod: 26 Oktober– 29 Oktober2022
Utställningsperiod: 30 November – 5 December 2022