"Passage"

Irene Suosalo
Finland
Västra Torggatan

Irene Suosalo är en videokonstnär och VJ (Visuel Jockey) inom klubbscenen i Helsinki. Hennes konstnärliga praktik experimenterar intuitivt med gamla och nya animationsmetoder, både analoga och digitala. Under den här processen går en skannad bild igenom en mängd olika animationsfaser. Hon leker med olika ingrepp för att forma den ursprungliga kompositionen till något överraskande. “Passage” visualiserar utvecklingen av tio fiktiva landskap, inspirerad av gamla barnanimationer från Ryssland och Tjeckien, och Walt Disney.

Det uppslukande landskapet hon skapade till den gamla Snövit-klädaffären rör sig tillsammans med betraktaren, dyker upp och försvinner när betraktaren passerar, med bil eller till fots.

www.irenesuosalo.com

"Skuggspel med Konversationsfigurer"

Ekstedt/Andersson
Sverige

Ekstedt/Andersson prövar både idéer och objekt. “Vi har storslagna idéer. Vi lägger till och drar ifrån. Förhåller oss till samtidsdiskussionen återhållsamt. Ibland bombastiska, ibland lite blygsamt rörande. Ta hela rummet i anspråk och lyssnar efter alltet. Det poetiska framträder i slumpen när kaoset tar gestalt när ljudet och bilden fyller både huvud och kropp till bredden. Man blir varm av känslan av se något. Inte sanningen men värmen, allt är komplex. allt är tomt. Börja om, vi prövar idéer och objekt. Det storslagna lurar i vassen.”

"Stadens Hjärta"

Lin de Mol
Nederländerna/Sverige
Hamngatan 11

För Arvika Ljus! 2020 projicerar Lin de Mol en av sina ritningar på baksidan av en byggnad som gränsar till en parkeringsplats. Ett mörkt hörn av staden blir en drive-in biograf till en 9 meter högt stillbild: Stadens hjärta.

 ”Att rita för mig är ett sätt att noggrant observera och lära känna en sak eller ett objekt. Att förstå det och att aldrig glömma det. När det gäller hjärtat: Jag tänker att det är en bra idé att aldrig glömma ditt hjärta; var den placeras, storleken på den och vad den gör. Speciellt i dessa tider.

Jag bygger upp en teckning med oändliga fina linjer tills form och volym dyker upp: det är som en meditation. De flesta av mina ritningar finns inte längre. De ritades med Bic-pennor, med bläck som inte tål ljuset. Det är intressant att tänka på att just det som förstörde denna ritning är det som ger den liv nu.”

www.lindemol.com